TRANSLATE

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δημοσιονομικό κενό 2015-2016: μια καταιγίδα που δεν κοπάζει…


Κατ΄αρχήν τα μέτρα δεν είναι νέα. Η αναφορά στο δημοσιονομικό κενό 2015-2016 υπήρχε στο «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016», που εγκρίθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τον Ν.4046/2012. Η πρόβλεψη συμπεριλαμβανόταν στον Πίνακα 3.5 με τον χαρακτηρισμό «Μέτρα που απαιτούνται πέραν των παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014 για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στα έτη 2015-2016» και με την κοστολόγηση  των 4,6 δις ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ συνολικά για τα δύο έτη (βλέπε Εικόνα). Και όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας η πρόβλεψη αυτή πράγματι δεν αναφερόταν στην επικαιροποίηση του μεσοπροθέσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε και να υπάρχει. Εξάλλου ο ίδιος είχε μιλήσει πρόσφατα για δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016, ύψους 2,5 δις ευρώ...


Εικόνα: Ο Πίνακας από το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016» με την πρόβλεψη προσθέτων μέτρων για το 2015-2016.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση της 7ης Μαίου έδειξε ότι παρά τις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης θεωρεί τα «πρόσθετα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ για το 2016» σαν απαραίτητα «εντός του τρέχοντος μακροοικονομικού πλαισίου» για να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων(Within the current macroeconomic framework, additional measures of 1.8% of GDP in 2015 and 2.2% of GDP in 2016 would be required to meet the primary balance targets of the Council Decision), διευκρινίζοντας ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν το Φθινόπωρο στην Αθήνα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014. 

Χθες το Reuters κοστολόγησε αυτό το δημοσιονομικό κενό γύρω στα 8 δις ευρώ. Αλλά και το ΔΝΤ τον περασμένο Ιανουάριο δια στόματος Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο ένα κενό χρηματοδότησης για την περίοδο 2015-2016 από 5,5 δις μέχρι 9,5 δις ευρώ, εξηγώντας ότι το εύρος της διακύμανσης είναι μεγάλο λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, και πιστεύοντας ότι «το κλειδί είναι πως οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για το κενό και όποιο κι αν είναι αυτό θα πρέπει να το διορθώσουν» 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μίλησαν σήμερα για δημοσιονομικό κενό 4,2 δις - προφανώς εννοώντας την αναφορά που γινόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πριν την επικαιροποίηση - για το οποίο ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αφού για τη χρηματοδότησή του θα αρκούν τα φορολογικά έσοδα και γενικότερα η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η αμηχανία της κυβέρνησης είναι προφανής. Τα επιχειρήματά της έωλα σε σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά τα κυβερνητικά στελέχη μάλλον έχουν χάσει κάθε ουσιαστική επαφή με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Και όταν δεν πολιτεύονται με εκβιασμούς κι εκφοβισμούς, πολιτεύονται με ευχές, υπεκφυγές και αοριστίες.

Παραδομένοι στη νάρκη της δημιουργικής λογιστικής και την έπαρση των αναπάντεχων ευσήμων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μοιάζουν να αιφνιδιάστηκαν από την Έκθεση της Κομισιόν. Εκεί που αισθάνονταν ότι έχουν αποσπάσει την εύνοια και την υποστήριξή τους, οι Ευρωπαίοι τούς υπενθύμισαν πόσο ανασφαλείς και αναλώσιμοι θα πρέπει συνέχεια να νιώθουν.

Και όμως! Παρά την έμμεση παραδοχή της Κομισιόν και του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα «διάσωσης» θα χρειαστεί επιπλέον επώδυνα μέτρα πολλών δις, που μάλιστα θα πρέπει από φέτος να αποφασιστούν, η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητα και τις συνέπειες αυτών των εκτιμήσεων για την επιβίωση και το μέλλον των πολιτών και της χώρας και συνεχίζει να ασχολείται με θεατρικές ασκήσεις πολιτικής και κομματικής επιβίωσης.

Ίσως ελπίζει σε ένα μορατόριουμ με την τρόικα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, από τις οποίες επίσης μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκομίσει καλύτερους όρους για την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να μετριαστεί το πολιτικό βάρος των πρόσθετων μέτρων, που φυσικά δεν θα αφορούν μόνο το κυνήγι των χιμαιρικών στόχων του '15 και '16, αλλά και τις «τρύπες» που θα έχουν ήδη ανοιχτεί μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο με βάση την εικόνα από το 2010 μέχρι σήμερα, η τρόικα δεν θα χαλαρώσει την πίεση στην κυβέρνηση. Ούτε προκύπτει με σαφήνεια ότι μετά τις εκλογές η Γερμανία θα συμπεριφερθεί με λιγότερη αλαζονεία και αυταρχισμό. Όσο για την  πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, παρά την αναπάντεχη νηνεμία, οι συνθήκες στην ζωή των πολιτών συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να πληρώνει εσαεί δημοσιονομικά κενά με προσωπικές και μάταιες θυσίες. 

Οι πολιτικοί πρέπει να νοιαστούν για το πραγματικό χάσμα(mind the real gap) που μεγαλώνει ανάμεσα στην πολιτική και τους πολίτες και να τολμήσουν ένα τέλος σε αυτήν την αδιέξοδη και αντιδημοκρατική πορεία...



Φωτό: από την ταινία «Η καταιγίδα» (The Perfect Storm)



Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: