TRANSLATE

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Μην φοβηθούμε! Αυτή η Κυριακή μένει…

Αυτή η Κυριακή θα περάσει στην ιστορία σαν μια πολύ σημαντική μέρα για την τύχη της πορείας ενοποίησης στην Ευρώπη. Θα επαληθευτεί άραγε το ανατρεπτικό ρεύμα της αμφισβήτησης με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού; Οι πολίτες της χώρας μας θα αποσταθεροποιήσουν το μοντέλο-κοστούμι της λιτότητας και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής; Εμείς, τα πειραματόζωα της Ευρώπης, θα δείξουμε με την ψήφο μας ότι μπορούμε ακόμα να ανεχόμαστε την στέρηση και την ταπείνωση ή θα πούμε, έστω και αργά, ως εδώ και μη παρέκει;

Με βάση την αίσθηση που διαχέεται, αλλά και τις προβλέψεις, η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την Ευρώπη και την χώρα διότι φαίνεται ότι θα δοθεί ένα εκβιαστικό μήνυμα στις πολιτικές εξουσίες για την ανάγκη αναθεώρησης σε ζητήματα, για τα οποία οι πολιτικές που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα εθεωρούντο ως δεδομένες και σταθερές: για την διαχείριση του χρέους, για το μεταναστευτικό, για την ανισότητα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, για την δημοκρατία στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Στην χώρα μας, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπικές εταιρείες, με όλο το στίγμα της χαμένης αξιοπιστίας τους, δίνουν την πρόβλεψη που περιγράφεται στον παρακάτω Πίνακα:


Πίνακας. Πρόθεση* ψήφου για τις ευρωεκλογές της 25/5/2014

Πολιτικό Κόμμα

Διακύμανση ποσοστού
(%)
Μέσος όρος (%)
ΣΥΡΙΖΑ
16,7-25,3
23
ΝΔ
13,7-22,5
20,5
ΧΑ
3,5-9,1
7,3
ΠΟΤΑΜΙ
4,8-9
6,7
ΕΛΙΑ(ΠΑΣΟΚ)
3,0-7,0
5,6
ΚΚΕ
3,2-6,4
5,2
ΑΝΕΛ
1,5-4,1
3,3
ΔΗΜΑΡ
1,4-2,5
2
Aλλο κόμμα
9,9
Αναποφάσιστοι
14,3
* με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των: PUBLIC ISSUE, KAPPA, VPRC, MARC, ALCO, RASS, MRB, GPO, PULSE και METRON ANALYSIS


Εκτός νέου «δημοσκοπικού απροόπτου» ο ΣΥΡΙΖΑ θα προηγηθεί της ΝΔ κατά μέσο όρο 2,5 ποσοστιαίες μονάδες – διακύμανση δημοσκοπήσεων από 0,5 έως 3,6 μονάδες. Η αίσθηση στην κοινωνία προϊδεάζει για ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, αλλά το κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο το μέγεθος της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ όσο τα ποσοστά που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ.  Αν όντως, όπως προβλέπεται, το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα επίπεδα του 5-6%, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι άμεσες και αναπόφευκτες τόσο στο εσωτερικό του όσο και σε σχέση με την βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, κρίσιμος αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει την σκληρή πολιτική του νέου μεσοπροθέσμου προγράμματος που πρόσφατα ψήφισε, είναι η αναμενόμενη άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού-αντιμνημονιακού μετώπου στην χώρα μας, που προβλέπεται ακόμα πιο ισχυρό σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Σε αυτήν την εξέλιξη θα συμβάλλουν τα υψηλά αναμενόμενα ποσοστά της ΧΑ, που προβλέπεται ως 3η πολιτική δύναμη, αλλά και του ΚΚΕ ως πιθανής 4ης πολιτικής δύναμης.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι από την Δευτέρα ο πολιτικός χάρτης της χώρας θα αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό θα διαπεραστεί από μια δυναμική αλλαγής, η οποία, ωστόσο, θα μπορεί  να επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων, όπως και να συνοδεύεται από σημαντικά γεγονότα στα πολιτικά κόμματα(διασπάσεις, νέα σχήματα, νέες συμμαχίες κ.α).

Από γενική άποψη τα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να καταφέρουν ένα πλήγμα στην σημερινή πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από τις πληγές θα πρέπει μοιραία να ξεπηδήσουν οι γνωστοί δαίμονες του παρελθόντος, που στοίχειωσαν την ιστορία της γηραιάς ηπείρου τον περασμένο αιώνα.

Από μια άλλη σκοπιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μονάχα με τέτοιους νέους συσχετισμούς θα μπορεί να τεθεί πιο καθαρά η πρόκληση σε κάποιους να γίνουν πιο τολμηροί και ριζοσπαστικοί και σε κάποιους άλλους πιο σώφρονες και πραγματιστές, προκειμένου να μην διασπαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εμείς να «μη φαγωθούμε μεταξύ μας» σε αυτήν την πολύπαθη και πανέμορφη χώρα.

Αυτή η Κυριακή μένει για να αποφασίσουμε κριτικά, δημιουργικά και ψύχραιμα για το μέλλον μας.  Μην φοβηθούμε να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να προχωρήσουμε προς την αναθεώρηση κάθε αδιέξοδης πολιτικής, που ροκανίζει και καταστρέφει την ζωή μας και τον τόπο μας.


Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: