Κάθε χρονιά όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, ειδικευμένοι και μη , που ασχολούνται με την εμφυτευματολογία, προχωρούν στις προκλήσεις και τις εφαρμογές της άμεσης φόρτισης...
Επειδή πέρα από την προσωπική και σεβαστή εμπειρία του καθενός υπάρχει και η βιβλιογραφία ή ακόμα καλύτερα η κριτική ματιά στη βιβλιογραφία, έκρινα σκόπιμη, για κάθε ενδιαφερόμενο, την παράθεση των περιλήψεων σχετικών εργασιών του 2009 που παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά τις απόψεις που επικρατούν σχετικά με το ζήτημα της άμεσης φόρτισης των οδοντικών εμφυτευμάτων αλλά και ενδεικτικά την πρόσφατη σχετική έρευνα.
Παραθέτω το συμπέρασμα μιας εργασίας, που περιλαμβάνεται στην προτεινόμενη σύνοψη, το οποίο αποτελεί και τη δική μου άποψη στο θέμα:
«Μετά την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος η άμεση φόρτιση(μέσα σε μια εβδομάδα) ή η πρώιμη φόρτιση(μέσα σε δύο μήνες) μπορούν να γίνονται σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν, όλοι οι κλινικοί, να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν είναι ευνοική η αποφυγή συγκλεισιακών επαφών κατά την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης.
Η γενική εικόνα είναι ότι τα άμεσα φορτιζόμενα εμφυτεύματα αποτυγχάνουν συχνότερα από τα συμβατικά φορτιζόμενα( >δύο μήνες μετά την τοποθέτηση) αλλά και λιγότερο συχνά από τα πρώιμα φορτιζόμενα.
Είναι, λοιπόν, πιο αποτελεσματική η άμεση (μέσα σε μία εβδομάδα) από την πρώιμη φόρτιση (αναμονή για ένα ή δύο μήνες).
Υψηλού βαθμού αρχική σταθερότητα (αυξημένη τιμή ροπής εμφύτευσης) πρέπει να θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή έκβαση της άμεσης/πρώιμης φόρτισης.
Χρειάζονται περαιτέρω ορθά σχεδιασμένες Randomized Controlled Trials, σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες CONSORT (Consolidated Standards of Reporting Trials, www.consort-statement.org) ».
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψη των περιλήψεων σε μορφή (doc).
Εύχομαι Καλή Χρονιά με
Υγεία, Δημιουργία και Καλές Δουλιές!
Δ. Τρικεριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου