TRANSLATE

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μια αποκαλυπτική περίπτωση φωτογήρανσης…


Στο περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκε η περίπτωση 68χρονου άνδρα με 25ετές ιστορικό προοδευτικής και ασυμπτωματικής πάχυνσης και βαθειάς ρυτίδωσης της αριστερής πλευράς του προσώπου, ο οποίος ήταν οδηγός νταλίκας επί 28 χρόνια. Η φυσική εξέταση και η ιστολογική εικόνα ήταν συμβατές με φωτογήρανση. 

Οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) διαπερνούν το γυάλινο τζάμι και διεισδύουν στην επιδερμίδα και τα ανώτερα στρώματα του χορίου. Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία UVA μπορεί να προκαλέσει πάχυνση της επιδερμίδας και της κερατίνης στιβάδας, όπως και καταστροφή των ελαστικών ινών...

Παρότι οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVΒ) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι και οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστικές μεταλλάξεις στο DNA και καρκίνο του δέρματος.

Αυτή η περίπτωση της «Ετερόπλευρης φωτογήρανσης», που δημοσιεύθηκε από τους J.R.S. Gordon και J.C. Brieva του Northwestern University του Chicago, καταδεικνύει με αποκαλυπτικό τρόπο την ανάγκη της αντιηλιακής προστασίας.

Όλη η δημοσίευση του N Engl J Med


ΔΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: