TRANSLATE

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σκύλος που γαυγίζει κι αυτός δαγκώνει...



Τα παρακάτω περιέχονται σε συνέντευξη, που έδωσε σήμερα στο Spiegel OnLine, ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Deutsche Bank, Thomas Mayer, ο οποίος έχει εργασθεί στο παρελθόν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Goldman Sachs:...


Οι Γερμανοί αντιδρούν διότι θεωρούν την παροχή βοήθειας «προηγούμενο» για την αξίωση και άλλων χωρών που θα «επείγονται» στο μέλλον.

Θεωρεί ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βασίζεται μόνιμα στη βοήθεια των ισχυρών κρατών προς τα αδύναμα. Διότι έτσι το ευρώ θα αποδοκιμαστεί τελικά στη συνείδηση του Γερμανού φορολογούμενου, ο οποίος δεν μπορεί να πληρώνει μονίμως για τις χώρες που ζούν πέρα από τις δυνατότητες τους.

Επίσης, θεωρεί κρίσιμο ζήτημα το πώς θα δημιουργηθούν μηχανισμοί αποτροπής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Διότι εάν, παρά την ανάμιξη του ΔΝΤ το σχέδιο αποτύχει και χρεoκοπήσουμε,όπως έγινε με την Αργεντινή, αυτό θα στοίχιζε μόνο στη Γερμανική βιομηχανία μέχρι και 40 δις.

Επιπλέον σε ενδεχόμενη χρεοκοπία μας, η κατάσταση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, κατάσταση που την χαρακτήρισε σαν «οικονομική κρίση ΙΙ», πολύ σοβαρότερη από την τρέχουσα, αφού οι χώρες του Νότου χρωστούν, μόνο στη Γερμανία, 520 δις .

Νομίζω ότι ο Thomas Mayer περιγράφει, από τη δική του πλευρά, με σαφήνεια το τι συμβαίνει και πάει και παραπέρα. Το θέμα είναι αν εμείς έχουμε αντιληφθεί το τι συμβαίνει και αν θα συμπεριφερθούμε, έστω και αργά, λαός και εξουσία με ευθύνη, διότι όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον άλλοι, στην κυριολεξία, θα αποφασίζουν για μας και κάθε αντίδραση θα είναι μάταιη.

Όλόκληρη η συνέντευξη του Thomas Mayer στο παρακάτω link:

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,685699,00.html

Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: