TRANSLATE

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης στην αναξιοπιστία και την παραπολιτική...


Από ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκφυλίστηκε σε ψήφο προς παραίτηση του πρωθυπουργού και πρόκριμα για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ένας ακόμη ευτελισμός των δημοκρατικών θεσμών. Μια ακόμη απαξίωση του κοινοβουλευτισμού.

Αλλά πού στηρίζεται όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όταν ούτε ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκυβερνήσει, αν όχι στη βούληση ενός ενεργού πολιτικού παρασκηνίου που απεργάζεται τα σχέδια της επόμενης μέρας;

Και ποιας επόμενης μέρας; Μήπως εκείνης που έχει ήδη ξεκινήσει με τα γεγονότα του τελευταίου Ιουνίου; Μήπως το πραγματικό «διακύβευμα» είναι η αποτελεσματική τιθάσευση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η διαχείριση της κοινωνικής αντίδρασης στα ήδη γνωστά και νέα άγνωστα οριζόντια οικονομικά μέτρα, με κάθε πολιτικό μέσο, όταν το υπάρχον μονοκομματικό εργαλείο έχει καταστεί ανενεργό;...

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να επιστρατευτεί και να μπει στο κάδρο και το δεύτερο κεφάλι του λαβωμένου μεταπολιτευτικού τέρατος. Του δικέφαλου τέρατος που θέλει με κάθε τρόπο να προλάβει ένα ανεπιθύμητο πολυκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα, τις απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη ελέγξιμες πολιτικές συμμαχίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πεπατημένη και σήμερα «επικαιροποιημένη» δικομματική εναλλαγή-συνδιαλλαγή στην εξουσία. 

Που θέλει να αποτρέψει  την εμφάνιση νέων προσώπων και νέων θέσεων που κανείς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, εντός κι εκτός, δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει.

Την προδικτατορική περίοδο, οι ανεπιθύμητες εκλογές οδήγησαν σε πραξικόπημα. Σήμερα κάθε ακραία εξέλιξη προβάλλεται σαν μη επιθυμητή αλλά στη θέση της μονάχα φαιδροί ψευδο-μακιαβελισμοί επιχειρούνται. Η επέκταση της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής κρίσης και στην Ιταλία δείχνει ότι παρά τις όποιες προσπάθειες ελέγχου αυτής της αναταραχής, η κατάσταση ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο.  

Σε αυτές τις συνθήκες η αποψινή διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης είναι μια ακόμη άχρηστη διαδικασία που απλά επικυρώνει την πολιτική αναξιοπιστία και την πολιτική του παρασκηνίου - παρεκτός κι αν οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Διότι η άμεση προκήρυξη εκλογών είναι ο μόνος τρόπος να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε, σαν έθνος, την κρίση με πραγματικούς όρους.

Δ. Τρικεριώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: