TRANSLATE

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Και όμως, κινείται…


Η αδιασάλευτη διαφθορά, που διηθεί όλο το σώμα της διοίκησης και της κοινωνίας, τον τελευταίο καιρό δείχνει να κινδυνεύει ν’ αναταραχθεί με ασυνήθιστους τρόπους. Ίσως γιατί σε αυτή τη συγκυρία της «δυσκυβερνησίας», που ο κομματικός προστατευτισμός τελεί σε προσωρινή σύγχυση, η δικαιοσύνη, βρίσκει το έδαφος να προχωρά το έργο της πιο τολμηρά και σε βάθος…

Παρ΄όλες τις θεσμικές αδυναμίες και τις καταπνικτικές προσπάθειες, κάτι κινείται διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Και στον τομέα της φοροδιαφυγής, και στον τομέα της διαπλοκής, και τώρα στον τομέα του πολιτικού εγκλήματος με την υπόθεση της ενδεχόμενης παραποίησης των στοιχείων του ελλείμματος που οδήγησαν στις επιλογές του μνημονίου.

Μπροστά στα κουρασμένα μάτια της κοινωνίας αρχίζει να παρελαύνει ο θίασος του κομματικού παρακράτους και να μοιράζεται ρόλους με όλες τις εκφάνσεις του κρατικοδίαιτου παρασιτισμού και του υποκόσμου. Και δώστου η πασαρέλα να συνωστίζεται από ευυπόληπτες και θεσμικές αφρόκρεμες, ληγμένης ημερομηνίας, που ωστόσο η κοινωνία συνεχίζει να τις καταναλώνει παρ’ όλη τη ναυτία και τις δηλητηριάσεις που της προκαλούν.

Πριν ένα περίπου χρόνο γράφαμε: «Ο κίνδυνος είναι η μετά-την-αναδιάρθρωση χώρα να μετατραπεί σ’ ένα απέραντο πολιτικό δικαστήριο. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την έγκαιρη λήξη της ατιμωρησίας - που όσο κρατιέται στο ψυγείο θα εμπλουτίζεται κι από νέες πολιτικές αμαρτίες». Σήμερα, μπορούμε να συμπληρώσουμε ότι σε αυτό το αναπόφευκτο σκηνικό το οποίο αργά αλλά σταθερά στήνεται, ο ρόλος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, για τη διαχείριση της κωλυσιεργίας των πολιτικών αλλά και για τη θωράκιση της δημοκρατίας θα είναι καταλυτικός.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε ακούγεται ωραία , είτε όχι, μια Ελληνική Άνοιξη θα χρειαστεί τη βοήθεια της αρετής και της τόλμης κάποιων εισαγγελέων. Η κρίση φέρνει κατάφορες αδικίες αλλά μπορεί να φέρει και περισσότερη δικαιοσύνη. Δεν μιλάμε για μια «Άνοιξη των εισαγγελέων». Αλλά για να κτυπηθεί το αδιασάλευτο ρεύμα της γενικευμένης διαφθοράς, η Ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να υπερβεί τα πολιτικά εμπόδια – που βέβαια στον τόπο μας αυτό θα ισοδυναμούσε με το να ζήσει την ουτοπία της. Αλλά ακόμη κι έτσι, μια «Άνοιξη των εισαγγελέων» θα ήταν προτιμότερη από μια νέα άνοιξη των στρατιωτικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: