TRANSLATE

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πόλεμος και Βιομηχανολογικός Άνθρωπος














των Parag Khanna και Ayesha Khanna - από το Big Think

Μετάφραση: Δημήτρης Τρικεριώτης



« Βιομηχανολογικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι που έχουν βιολογικά αναβαθμιστεί με μηχανικά εμφυτεύματα, γενετικές παρεμβάσεις και φάρμακα. Είναι οι προάγγελοι της επερχόμενης και γνωστής σαν μετα-ανθρώπινης εποχής ή Ανθρώπινης εποχής 2.0.

Με την έννοια «επαύξηση» νοείται κάθε παρέμβαση στο σώμα που ενισχύει την ανθρώπινη λειτουργία και δεν εισάγεται εξαιτίας μιας παθολογικής ανεπάρκειας. Οι όψεις (veneers) που εφαρμόζονται στην Αισθητική και τα φάρμακα που ενισχύουν την ανθρώπινη ικανότητα και αντοχή, όπως το Viagra, είναι δυό απτές μορφές επιλεκτικής επαύξησης...

Η βιομιμητική και η βιο-ενίσχυση είναι πολύ πιο εξελιγμένες μορφές επαύξησης. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν εργαστηριακά νέα όργανα τα οποία μπορούν να εκτυπώνονται με τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές. Μια εταιρεία που αναπτύσσει τέτοιες βιοτεχνολογίες είναι η Organovo.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε κίνητρο για να αυξάνουμε τη φυσική δύναμη του σώματος μας σε καθημερινή βάση. «Δεν χρειάζεται να τρέχω πιο γρήγορα .Έχω αυτοκίνητο» είπε ένας φίλος όταν του προτείναμε τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού ποδιού. Να τρέχεις πιο γρήγορα, να βλέπεις ακτινογραφικά, να ακούς σε συχνότητες που μόνο λύκοι και σκύλοι μπορούν να ακούσουν, να έχεις φωτογραφική μνήμη. Όλα αυτά ακούγονται καλά αλλά κανείς από μας δεν θα ξόδευε χρόνο και χρήμα για να τα αποκτήσει διότι τα πλεονεκτήματα δεν είναι άμεσα απτά. Σε αντίθεση με την πλαστική χειρουργική που μας κάνει άμεσα πιο ελκυστικούς στο άλλο φύλο, είναι ασαφές σε τι θα με βοηθούσε ένα επιπλέον νεφρό αν αυτό που ήδη έχω λειτουργεί μια χαρά.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλαμε να επενδύσουμε στις βιο-ενισχύσεις, όπως το να ζούσαμε πολύ περισσότερο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή το να εξαλείφαμε την ευπάθεια στην ελονοσία στην Αφρική. Αλλά ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πλήρωνε το υψηλό κόστος μιας έρευνας που βασίζεται σε τέτοιους μεγαλεπίβολους στόχους και η κυβέρνηση ήδη καταρρέει από το χρέος και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.

Η ανθρώπινη εποχή 2.0 θα ήταν μια απλή φαντασίωση αν δεν ήταν έτσι για μια ομάδα που πάντοτε αναζητεί τον υπεράνθρωπο: τον στρατό.

Οι στρατιωτικοί έχουν την βούληση να δημιουργήσουν τον πρώτο παγκόσμιο Υπερστρατιώτη, που θα μπορούσε να βλέπει και να πολεμά περισσότερο, να διαχειρίζεται τις πληροφορίες γρηγορότερα και να ανακάμπτει από τον τραυματισμό ταχύτερα. Ο Οργανισμός Προχωρημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA), που είναι ειδικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας, έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα «επαύξησης» σε όλον τον κόσμο (δείτε, εδώ, μια σύντομη λίστα). Λόγω του πολέμου, οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν περισσότερο το φυσικό τραύμα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους και με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Η ανάγκη για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας στους τραυματίες στρατιώτες και η μεγάλη στρατιωτική χρηματοδότηση καθοδηγούν και ωθούν την έρευνα της βιομιμητικής στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εταιρείες.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων (US Department of Veterans Affairs) χρηματοδότησε πρόσφατα με 7.2 δις δολάρια την εκπληκτική προσπάθεια για τη δημιουργία εξελιγμένης προσθετικής στο Εργαστήριο Βιομηχατρονικής του Καθ. Hugh Herr στο MIT. Αυτή η χορηγία ήταν μια ειδική χρηματοδότηση για την κατασκευή βιουβριδικών άκρων τα οποία θα αποκαθιστούν τη λειτουργία στους ακρωτηριασμένους, προσκολλούμενα στο σώμα και λαμβάνοντας απευθείας εντολές από το σώμα και τον εγκέφαλο. Τα βιουβριδικά πόδια δεν θα μπορούν μόνο να αποκαθιστούν αλλά επιπλέον να ενισχύουν την ικανότητα, την ταχύτητα και την αντοχή των ακρωτηριασμένων μελών, καθιστώντας-τα, τελικά,  «καλύτερα από ανθρώπινα».

Σε ανάλογη επένδυση, ο στρατός επιχορήγησε με 34.5 εκατ. δολάρια το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Παν/μίου Johns Hopkins για να συνεχίσει την έρευνα για ρομποτικό χέρι που πραγματικά θα λαμβάνει οδηγίες από τον εγκέφαλο. Όταν θέλεις να κουνήσεις το φυσικό σου χέρι σκέφτεσαι την κίνηση και αυτό κινείται σαν αποτέλεσμα των σημάτων που του στέλνει ο εγκέφαλος. Φαντάσου η ίδια σκέψη να ελέγχει το προσθετικό σου χέρι. Τότε, η μόνη διαφορά ανάμεσα στο φυσικό και το ρομποτικό χέρι θα ήταν ότι το ένα δεν θα γερνούσε , δεν θα υπέφερε από νοσήματα, θα ήταν πιο δυνατό και θα μπορούσε πάντα να αναβαθμίζεται σε μια ανώτερη εκδοχή του.

Μέρος της έρευνας της αναγεννητικής ιατρικής, που οδήγησε στο επιτυχημένο έργο του Anthony Atala για την ανάπτυξη οργάνων στο εργαστήριο, χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης, σαν συνεισφορά στους βετεράνους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά στον πόλεμο. Επιπλέον, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, πολλές από τις προόδους στη χειρουργική αποκατάσταση του προσώπου χρηματοδοτήθηκαν από τον στρατό. Και μετά εμπορευματοποιήθηκαν στην αισθητική χειρουργική.

Ο στρατός επενδύει σε όλα τα είδη «επαύξησης» - χάπια, πανοπλίες, μηχανικά τμήματα που μπορούν να προστεθούν στο σώμα. Ο πιο πρόσφατος θόρυβος στα ΜΜΕ ήταν σχετικά με τον στρατιωτικό εξω-σκελετό που κατασκεύασε η εταιρεία Lockheed Martin. Αυτός είναι ένα υδραυλικά ενισχυμένο "κοστούμι" τιτανίου το οποίο επιτρέπει στους στρατιώτες να μεταφέρουν βάρη μέχρι και 90 κιλά για πολύ χρόνο, χωρίς να έχουν την αίσθηση όλου του φορτίου. Οι στρατιώτες μπορούν ακόμη και να τρέχουν με ένα τέτοιο φορτίο, σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους. Για λεπτομέρειες δείτε το σχετικό video και θυμηθείτε την ταινία Iron Man.

Το βιβλίο του Peter W. Singer «Wired for War» είναι μια κατάλληλη αναγνωστική επιλογή σχετικά με το μέλλον του στρατιωτικών εχθροπραξιών και περιλαμβάνει τις προσπάθειες του στρατού των ΗΠΑ να «επαυξήσουν» τους στρατιώτες. Στο αποκαλυπτικό video του TED talk ο Singer αναφέρει πως ενώ οι Γιαπωνέζοι κατασκευάζουν ρομπότ για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, οι Αμερικανοί κατασκευάζουν ρομπότ για να σκοτώνουν ανθρώπους. Όλες οι προσπάθειες για την ανθρώπινη επαύξηση θα είναι υποταγμένες στην απειλή του πολέμου? Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία για τέτοιες επιστημονικές προόδους. »

Διαβάστε εδώ, Το πρωτότυπο κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια: