TRANSLATE

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Το σπίτι της Άννας Φρανκ, κάτι περισσότερο από Μουσείο.


Σήμερα, το σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ είναι κάτι περισσότερο από Μουσείο.  Όχι μόνο γιατί ανεβαίνοντας τ’ απότομα και στενά σκαλοπάτια προς τη σοφίτα  που έμπαινε το μοναδικό φως  και περνώντας μέσα από τους άδειους χώρους υποβάλλει στη φαντασία την αναπαράσταση του χρονικού της απόκρυψης αλλά και γιατί γνωρίζεις ότι, τελικά, τα φαντάσματα των διακρίσεων και των διώξεων εκείνης της εποχής δεν περιορίστηκαν στην ιστορική τους διάσταση αλλά συνεχίστηκαν και τώρα κλιμακώνονται και στοιχειώνουν πάλι την Ευρώπη. Τα εγκλήματα φυλετικού, ιδεολογικού και θρησκευτικού μίσους και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί αναπτύσσονται γεωμετρικά πάνω στο γόνιμο έδαφος της οικονομικής ύφεσης.

Ο Όττο Φρανκ [Φωτό: Arnold Newman(1960)]
«Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε πια αυτό που συνέβη. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε από το παρελθόν και ν’ αναλογιστούμε τι σημαίνει διάκριση και δίωξη κατά αθώων ανθρώπων. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη του καθενός να παλέψει κατά της προκατάληψης» είχε δηλώσει ο πατέρας της Άννας και μοναδικός επιζήσας, Όττο Φρανκ. Ωστόσο, σήμερα, αυτό το «πνεύμα του κακού» που υποχρέωσε τη μικρή Άννα και τους δικούς της να κρύβονται επί δύο χρόνια, μέχρις ότου τελικά συλληφθούν από τους Ναζί (4/8/1944), εξακολουθεί να δηλώνει παρόν και να δυναμώνει.

Η Άννα Φρανκ υπήρξε αληθινό πρόσωπο και όχι πλάσμα της τέχνης. Αλλά...
στις σελίδες του ημερολογίου της υπάρχουν πολλά λογοτεχνικά ίχνη που αν τ’ ακολουθήσεις σε οδηγούν στην άλλη της διάσταση, τη συμβολική, τη μυθιστορηματική, σε κείνη που γίνεται ο ήρωας του εαυτού της κι εκατομμυρίων άλλων που μοιράστηκαν τότε τη δική της μοίρα. Αλλά και κείνων που αγωνίζονται σήμερα για μια κοινωνία που θα σέβεται και δεν θα καταπατά τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά πια με τα παραμύθια των εβραίων που έχουν κονομήσει αμύθητα πλούτη και απόλυτη πλανητική εξουσία πουλώντας το "ολοκαύτωμα". Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, που έχει κάνει τεράστιες πωλήσεις, έχει αποδειχθεί σε μεγάλο μέρος του πλαστό γιατί βρέθηκε ότι είναι γραμμένο (από ένα σημείο και μετά) με στυλό του οποίου ο τύπος δεν είχε εφευρεθεί εκείνη την εποχή!
Για πόσο ακόμα θα δεχόμαστε να μαθαίνουμε ιστορία από τα παγκόσμια (ελεγχόμενα από τους εβραίους τύπου Μέρντοχ) ΜΜΕ και από το εβραιοχόλυγουντ? Έχουμε δικά πραγματικά αθώα θύματα να θρηνήσουμε και δικούς μας αληθινούς Ήρωες να τιμήσουμε.

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

Φίλε Ανώνυμε. Το ζήτημα δεν είναι αν η Άννα ήταν Εβραία. Θα μπορούσε να ανήκει σε οποιαδήποτε μειονότητα-στόχο των Ναζί. Την ίδια αξία θα είχε πάλι εκείνη η ιστορία όπως και η ιστορία κάθε θύματος εκείνης της θηριωδίας που δεν έτυχε να γίνει τόσο γνωστή όπως εκείνη της Άννας. Το αν κάποιοι προσπάθησαν να εμπορευτούν αυτήν την ιστορία – ή και εν μέρει να αλλοιώσουν το ημερολόγιο – αυτό δεν σημαίνει ότι η περίπτωσή της δεν ήταν και κείνη μια περίπτωση καταπάτησης των ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή. Και σαν τέτοια πρέπει να προβάλλεται και να προβληματίζει. Πάντως το ύφος του μηνύματος σου μάλλον δικαιώνει τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

Ενα μέρος του ημερολογιου της Αννας φράνκ έχει γραφεί με στυλο διαρκείας όπως απεφάνθη το εγκληματολογικό εργαστήριο του Βισμπάντεν(Ροζέ Γκαρωντύ -οι θεμελιώδεις μύθοι της ισραηλινής πολιτικής -νεα θέσις 1996).
Τα στυλό διαρκείας βγήκαν στο εμπόριο το 1951 ενω η κοπελίτσα πέθανε το 1945.
Η πραγματογνωμοσύνη έγινε κατόπιν αιτήσεως του ιστορικού Ιρβινγκ (δικαστήριο Τορόντο 25 -26 απριλίου 1988)
Ο καθηγητής Ρομπερ Φωρισσόν θεωρεί ότι το ημερολόγιο είναι απλή λογοτεχνική απάτη( Είναι γνήσιο το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ--ελεύθερη σκέψη -1996)
Εγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του καθηγητού Φωρισσόν απο την οργάνωση "παιδιά της εβραικής μνήμης"
Η άποψη του Ιρβινγκ είναι ότι, το ημερολόγιο, έχει γραφτεί στο μεγαλύτερο μέρος του απο μία εβραία δεκάχρονη.
Το κείμενο αυτό το πήρε ο πατέρας της Οττο Φρανκ μετα τον τραγικό θάνατο του κοριτσιού απο τύφο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.Ο πατέρας της, μαζί με άτομα τα οποία ο Ιρβινγκ δεν γνωρίζει,διόρθωσε το το ημερολόγιο έτσι ώστε να του δώσουν μορφή εμπορεύσιμη η οποία, συγχρόνως, πλούτισε τον πατέρα και το ίδρυμα Αννα φρανκ.
Σαν ιστορικό έγγραφο όμως , ο Ιρβινγκ θεωρεί ότι το ημερολόγιο δεν έχει αξία γιατί το κείμενο έχει αλλοιωθεί.

απο το βιβλίο του Κ ΠΛΕΥΡΗ -Εβραίοι όλη ή αλήθεια -Ηλεκτρον 2010
ΥΓ Το βιβλίο του Κ ΠΛΕΥΡΗ δικάστηκε και ΑΘΩΟΘΗΚΕ.

ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Ε Γ Κ Υ Ρ Ο...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΙΝΙΕΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε γναθολογιο.Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι το ότι η Αννα ήταν εβραία.
Το θέμα είναι ότι ακούμε μόνο για τους εβραίους που χάθηκαν και όχι για τις άλλες φυλές(μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες) η τις μειονότητες που κυνηγήθηκαν..Και εσύ καλοπροαίρετα η εκ του πονηρού παίζεις το παιχνίδι της σιωνιστικής προπαγάνδας.
Αν δεν το καταλαβαίνεις η έχεις πρόβλημα κρίσης η είσαι ακόμα ένας υπάλληλος που προσπαθει να χαιδέψει τα αυτιά των αφεντικών του.
Eδώ η Ελλάδα ξεπουλιέται, γίνεται γενοκτονία Παλαιστινίων,Ιρακινών κλπ και εσύ έχεις κόψιμο για το τι συνέβη πριν 70 χρόνια στην Αννα Φρανκ.
Πήγαινε κάνε κανα σφράγισμα.
ANDREAS TZINIERHS

Ανώνυμος είπε...

Tα δημοσεύσεις δεν τα δημοσιεύσεις χέστηκα.Μου φτάνει που τα διάβασες εσύ.Εχουμε γεμίσει τσιράκια των σιωνιστών και δήθεν Ελληνες
Ανδρεας Τζινιέρης

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

κ. Τζινιέρη, προφανώς θα αναφέρεσθε στο άρθρο του Dr. Robert Faurisson “Analysis of the Anna Frank Diary” που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Historical Review» το καλοκαίρι του 1982. (www.vho.org/aaargh/fran/livres10/v3%232.pdf). Για όλην αυτήν την υπόθεση Faurisson και την άρνηση του ολοκαυτώματος θεωρώ την προσέγγιση του Νόαμ Τσόμσκι πολύ ενδιαφέρουσα: (http://www.chomsky.info/articles/19810228.htm.Υπάρχει κι ένα σχετικό video: (http://www.youtube.com/watch?v=zz6Vbl-TWgI) που ίσως θα άξιζε να μεταφραστεί στα ελληνικά. Πέρα όμως από το ακαδημαικό ενδιαφέρον για την υπόθεση, όπως έλεγα και στον ανώνυμο φίλο, η ουσία της ιστορίας της Άννας Φρανκ διαβάζεται από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις σκοπιμότητες μιας εθνότητας. Αντιπαρέρχομαι την ανοησία της αδικαιολόγητης εμπάθειας. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι διαβάζεται , επίμονα και μεροληπτικά απο μια οπτική γωνία ΠΑΝΤΑ.
Η οποία βολεύει σχεδόν πάντα τον "περιούσιο" λαό.
Η οποια ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ παντα τις ιδιαιτερότητες και τις σκοπιμότητες, οχι μιας εθνότητας, αλλά μίας συμμορίας φανατικών θρησκόληπτων σιωνιστών.
Σου γράφω βιβλιογραφία και μου λες για προφανή άρθρα και youtube βίντεο.
Ασε τις ντελικάτες επιδείξεις γνώσεων Αγγλικής και μην αντιπαρέρχεσαι την ουσία του σχολίου μου.
Η οποία είναι:
Διάβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και απο την πλευρά των λαών που ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, απο τους ομόφυλους σιωνιστες της πεθαμένης, απο το 1945, Αννας.
Δείξε την ίδια ευαισθησία και για τα απανταχού παιδάκια που ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ στις γωνίες των δρόμων , στα σχολεία τους ,στα σπίτια τους απο τους εκλεκτους του θεού.
Κατάλαβες πολύ καλά, φαντάζομαι, ότι δεν είμαι εμπαθής αλλά οργισμένος που συμπολίτες μου γίνονται παίγνιο και υποχείριο της φυλής, η οποία βαυκαλίζεται ότι ετάχθη απο τον θεό να κυριαρχήσει στον κόσμο και στους Γκοίμ, με εξουσία ζωής και θανάτου.
Εξουσία ζωής και θανάτου στα παιδιά μου και στα παιδιά σου.
Ανδρεας Τζινιέρης
αν θες περαιτέρω συνομιλία ελα στο fb στο ΕΞΕΓΕΡΣΗ.. Το πρώτο βήμα 3 Σεπτεμβριου 2011.Eκεί τουλάχιστον θα προβληματιστούν και χίλια ατομα που θα διαβάζουν την αντιπαράθεση.Εδω τέλος.
Καληνυχτα.

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

Ανδρέα, μάλλον μπλέκεις τις ηγεσίες με τους λαούς. Δεν διαφωνούμε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό που δεν μπορείς, ίσως, να καταλάβεις είναι ότι η Άννα δεν είναι μόνο Εβραία. Είναι και Εβραία αλλά είναι και Ιρακινή, και Παλαιστίνια, και Αφγανή, και Σύρια και Ελληνίδα. Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω την ουσία της διαφωνίας. Οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν σήμερα στις δικές τους μειονότητες ό,τι μπορούν από εκείνα που τους εφάρμοζαν οι Γερμανοί όταν τους είχαν εκείνοι για μειονότητα. Η μετάγγιση μίσους πέτυχε και τα «ολοκαυτώματα» ανακυκλώνονται. Και αυτό το μίσος και οι αιτίες που το γεννούν είναι το πρόβλημα. Αν θέλεις διάβασε την ανάρτηση μου «Το 'χε πει και ο Σπινόζα…» (http://gnathion.blogspot.com/2011/08/blog-post_03.html ) για να καταλάβεις καλύτερα πως σκέφτομαι. Και μην φοβάσαι. Δεν γινόμαστε υποχείρια κανενός όταν θέλουμε να σκεφτόμαστε απλά και καθαρά.(YΓ. Μην κρίνεις τις αναφορές που σου έδωσα πριν τις δεις και τις διαβάσεις.)Φιλικά. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

Οι ηγεσίες είναι που διαμορφώνουν την συλλογική συνείδηση με την Παιδεία τα ΜΜΕ και την θρησκεία.
Οι ηγεσίες είναι που θυσιάζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τους λαούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελίτ (η οποία ελίτ, τους έχει προσφέρει την ηγεσία).
Δεν τα βάζω με τους λαούς.
Με την σιωνιστική ελίτ τα βάζω η οποία εκμεταλλεύεται την θυσία ενός παιδιού (και όχι μόνο) για να αντλήσει συμπάθεια και να κρύψει πίσω απο ολοκαυτώματα και προσωπικά δράματα τα εγκλήματά της στην προσπάθεια να κυριαρχήσει στον πλανήτη.
Δεν υπάρχουν μειονότητες στο Ισραήλ.
ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ πιστοποιημένοι με τεστ dna , πριν μετοικήσουν στο Ισραήλ.
Επεκτατικό πόλεμο κάνουν οι σιωνιστές σε έναν χώρο που δεν τους ανήκει γιατί , αν θυμάσαι, ήταν νομάδες
Δεν υπάρχει μετάγγιση μίσους.
Η θρησκεία τους διδάσκει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού.Αυτοί το "εφεύραν".
Με ενοχλεί ότι ακούω ΜΟΝΟ για την εβραία και όχι για την Σύρια , Ελληνίδα, Αφγανή "Αννα".
Εσύ σκέφτεσαι απλά και καθαρά.
Ο απαίδευτος που σε διαβάζει, όμως, σχηματίζει λάθος εικόνα για τον "περιούσιο" λαό.
Γι' αυτό λέω ότι παίζεις, άθελά σου θέλω να πιστεύω, το παιχνίδι τους.
Και έτσι περνούν τον σχεδιασμό τους, που ένα φυσιολογικό μυαλό αδυνατεί να συλλάβει,δηλαδή να κανουν τα παιδιά μας σκλάβους στα παιδιά τους.
Επαναλαμβάνω: τα παιδιά μας σκλάβοι στα παιδιά τους.
Αυτός είναι ο σκοπός της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Είναι ασύλληπτο.

Είμαστε σαν λαός ευκολόπιστοι και καλοπροαίρετοι.Και αυτό το έχουν εκμεταλλευθεί διάφοροι στο πέρασμα των αιώνων.

Θα αντιγράψω την κουβέντα μας στο ΕΞΕΓΕΡΣΗ...το πρώτο βήμα κλπ.Αν
θές μπες να συζητήσουμε.Μόνο ώφελος θα έχουμε και οι δύο πιστεύω και όσοι το διαβάσουν

Aνδρεας Τζινιέρης

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

O Ιουδαισμός είναι μια θρησκεία. Ο Σιωνισμός είναι μια ολοκληρωτική ιδεολογία που δίνει σε αυτή τη θρησκεία κρατική υπόσταση. Κάθε Εβραίο, όπου γης, τον θεωρεί εκπρόσωπο του κράτους του Ισραήλ! Ο παραλογισμός και η βία χαρακτηρίζουν τον Σιωνισμό. Συμπεριφέρεται σε αυτούς που τον περιβάλλουν σα να ήταν «μειονότητες» ενώ στην ουσία διακατέχεται ο ίδιος από το σύνδρομο της μειονότητας – και ουσιαστικά και ιδεολογικά. Όμως, πιστεύω, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε μια ιδεολογία τρόμου και φοβίας με μια θρησκεία. Όπως και την ισλαμική τρομοκρατία με το Ισλάμ. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι η 19χρονη Αφγανή Μπίμπι Αϊσά που οι Ταλιμπάν της έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά, επειδή «ντρόπιασε» την οικογένεια του άνδρα της, η Σομαλή Γουόρις Ντίρι, γνωστή και σαν «Λουλούδι της Ερήμου», που της έκοψαν την κλειτορίδα, και η Άννα που της στέρησαν την ελευθερία και τη ζωή ανήκουν στο ίδια ομάδα και πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τη μνήμη τους. Και δεν νομίζω να διαφωνούμε σε αυτό. Καλή συνέχεια. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

θα σταματήσω να έχω αμφιβολίες για την προαίρεσή σου όταν αναρτήσεις το τελευταίο σχόλιό σου, μαζί με τα εγκλήματα του σιωνισμού, στα μπλογκς, σαν αντίβαρο στην τραγική αλλά και υποβολιμαία ιστορία της Αννας.
Εχεις γεμίσει τα μπλόγκς με το ημερολόγιο.
Λες και δεν υπάρχουν Ελληνες μάρτυρες να αναφέρεις.

Η ξενομανία και ο προβληματισμός , για τα δράματα των Σομαλών, Αφγανών κλπ καταπιεσμένων, είναι για μένα απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Μας έχει αποπροσανατολίσει.

Στα δράματα που παίζονται στο σπίτι του γείτονά σου επικεντρώσου ευαισθητοποιήσου και εξάντλησε τον ανθρωπισμό και την μεγαλοψυχία σου.
Γιατί σύντομα θα χτυπήσουν και την πόρτα σου.
Να είσαι σίγουρος.Ο Κούνδουρος και ο Νικολακόπουλος το κατάλαβαν επώδυνα.

Όσα για τις θεωρητικές αναλύσεις , είναι ένας ωραίος τρόπος για να εκτονώνεις και να επιδεικνύεις τις γνώσεις σου, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρεις έργο στη χώρα που βάψανε με αίμα οι πρόγονοί μας και θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν οι θεμελιωτές της φιλοσοφίας αλλά για την Πατρίδα ήταν κέρβεροι.

Δεν ήταν τζιτζιφιόγκοι όλο κουβέντα για τα δικαιώματα των βαρβάρων.
Στη μάχη οι φιλόσοφοι και δραματικοί ποιητές ήταν πρώτοι.

Εμείς αν τολμήσουμε να δηλώσουμε ότι αγαπάμε την Πατρίδα θεωρούμεθα φασίστες.
Εκεί έχουμε καταντήσει

Οι άλλες φυλές έχουν το μαχαίρι στα δόντια και μερικοί απο εμας το παίζουν παιδιά των λουλουδιών.

Ποιον συμφέρει αυτή η στρουθοκαμηλική πολιτική?
Τους Ελληνες η αυτούς που επιβουλεύονται την Ελλάδα?

Περιμένεις απο τους σιωνιστές, τους τούρκους, τους σκοπιανούς τον σόρος να σκεφτούν και να σε αντιμετωπίοσυν όπως τους βλέπεις και τους αντιμετωπίζεις εσύ και οι υπόλοιποι καλοπροαίρετοι σκεπτόμενοι καλλιεργημένοι συνέλληνες.?
Τα παιδιά σου θα σφάξουν γιατί παίζονται εδάφη, ορυκτά πλούτη, παγκόσμιες κυριαρχίες,θάλασσες, κοιτάσματα.
Και αυτοί οι απληστοι ανισόρροποι τα θέλουν όλα.
Για τα παιδιά τους.
Ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα, πριν είναι αργά.

Ανδρέας Τζινιέρης

Ανώνυμος είπε...

Εγώ την μόνη τρομοκρατία που έχω γνωρίσει είναι αυτή που εχω ζήσει με τα ΜΑΤ, την εφορία, την κρατική διαφθορά,τους νταβατζήδες,τους εμπόρους ναρκωτικών, τους μετανάστες στη Σοφοκλέους.
Ας ασχοληθούμε με την τρομοκρατία που είναι δίπλα μας και εξυπηρετεί την οικονομική μας υποδούλωση, την αλλοίωση του πληθυσμού μας, την αποβλάκωση της νεολαίας μας και ας αφήσουμε την Ισλαμική τρομοκρατία για αργότερα , όταν οι Ισλαμιστές στην Πατρίδα μας γίνουν περισσότεροι απο εμάς..
Ανδρεας Τζινιέρης

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

Την πόρτα μου την έχουν ήδη «κτυπήσει» γιατί και γω ζω – όπως οι περισσότεροι – μες στην πραγματική οικονομία και την πραγματική κοινωνία. Η χώρα (διάβαζε μηχανισμοί εξουσίας) μόνο τις υπηρεσίες της ελεύθερης και δημιουργικής πολιτικής και επιστημονικής σκέψης και πράξης δεν επιθυμεί. Η προοπτική ενώνει αλλά ο αγώνας στις σημερινές συνθήκες είναι μοναχικός και κρίνεται από τον καθένα. Οι Έλληνες δεν είναι φασίστες αλλά το πολιτικά ήθη και η διαφθορά των τελευταίων δεκαετιών τους έχει κάνει αφόρητα – και για τον εαυτό τους – ατομιστές. Κι αυτό ίσως να είναι και χειρότερο γιατί ο φασισμός είναι μια πολιτική θέση – με την οποία εγώ διαφωνώ – αλλά ο ατομισμός είναι μια στάση ζωής που κάνει την άσκηση της όποιας πολιτικής αδύνατη και μπορεί να επιτρέψει την επέλαση και της πιο διεφθαρμένης εξουσίας – και βέβαια μπορεί να οδηγήσει στην ανοχή και της πιο ακραίας μορφής φασισμού. Δες πώς αντιμετωπίζεται ο λαικός ξεσηκωμός κατά της διαφθοράς στην Ινδία. Πως τον σχολιάζουν τα μέσα αλλά και η κοινωνία. Σαν κάτι μακρινό, εξωτικό, τριτοκοσμικό που δεν μας αφορά. Κανείς όμως δεν λέει ότι ο δείκτης διαφθοράς (Διεθνής Διαφάνεια, 2010) στην Ινδία(3,3) είναι στην ουσία ο ίδιος με κείνον στην Ελλάδα(3,5) – τον χαμηλότερο στην Ευρώπη, με τη Βουλγαρία στην αμέσως επόμενη υψηλότερη θέση! Και ότι στην Ινδία ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος είναι ο επαναπατρισμός εκατοντάδων δις μαύρου χρήματος που έχουν βγάλει οι εκεί καθεστωτικοί στο εξωτερικό! Αυτό, λοιπόν, το μίγμα ατομισμού και διαφθοράς μοιάζει ανίκητο και είναι φραγμός για την οποιαδήποτε αποτελεσματική μαζική διεκδίκηση και δίκαιη λύση για τους πολλούς. Και αυτό το μίγμα η εξουσία το χορηγεί – «πρωί, μεσημέρι, βράδυ» – για να «θεραπεύει» τις αποσπασματικές αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Αλλά προς ποια κατεύθυνση είναι το ζήτημα. Και για να αλλάξουν, νομίζω, προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε, να ξεχωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τους πραγματικούς εχθρούς που βγαίνουν μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και όχι από το μυαλό και τις φοβίες μας. Και γιατί όχι και τον εαυτό μας. Καλή συνέχεια. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

..να ξεχωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τους πραγματικούς εχθρούς που βγαίνουν μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και όχι από το μυαλό και τις φοβίες μας.
Μπορείς να γίνεις πιο σαφής?
Ανδρέας Τζινιέρης

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

Νόμιζα ότι ήμουν σαφής. Οι εχθροί μας σήμερα είναι η διαφθορά της εξουσίας και ο ατομισμός του πολίτη που οδηγούν στην απομυθοποίηση της δημοκρατίας, στην έλλειψη δικαιοσύνης και στην ανοχή του κάθε παραλογισμού στην κοινωνία. Για αυτό το παράδειγμα της Ινδίας μας αφορά. Αν υπήρχε και δω ένα site - όπως υπάρχει εκεί - που ανώνυμα θα καταγγέλονταν οι δωροδοκίες, οι διορισμοί, οι συναλλαγές, οι αποκλεισμοί, οι ευνοιοκρατίες και η διαπλοκή, θα έκανε παγκόσμιο πάταγο!
Δες τον παραλογισμό στη δικαιοσύνη. Πώς είναι δυνατόν ο κάθε αστυνομικός να κτυπά «ανώνυμα» τον πολίτη εκ μέρους της εξουσίας αλλά ο πολίτης να μην έχει το δικαίωμα να κρίνει αυτήν την εξουσία «ανώνυμα»; Η ανωνυμία είναι ένα ηχηρό προπύργιο κατά της αδικίας και της καθολικής διαφθοράς. Για αυτό – με διαφορές αφορμές – προσπαθούν να την ακυρώσουν. Το θέμα είναι να οριοθετηθεί με ορθολογισμό η ποινική της διάσταση και όχι να ακυρωθεί στο σύνολό της.
Δες την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση. Πώς μπορείς να τα παλέψεις σε μια χώρα (διάβαζε μηχανισμοί εξουσίας) που στη συντριπτική πλειοψηφία δεν λαδώνονται και δεν συναλλάσονται εκείνοι που δεν τους δόθηκε ακόμη η ευκαιρία ή που απλώς φοβούνται; Η κτηματομεσιτική κερδοσκοπία είναι απλά το αποτέλεσμα ή μία από τις αιτίες της ανοχής των κυβερνώντων; - που ούτως ή άλλως η καθημερινότητά τους απέχει από τις κοινωνικές επιπτώσεις του προβλήματος. Με ανάλογο τρόπο τη συνευθύνη των απλών πολιτών που νοικιάζουν σε παράνομους αλλοδαπούς και με-το-κεφάλι, πώς να τη χαρακτηρίσουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε;
Πού είναι η λογική, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη όταν σε συνθήκες χρεοκοπημένου κράτους ένας πολιτικός ξοδεύει 30 και 40 χιλιάδες για ένα ΣΚ στην Ευρώπη- και δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν – και την ίδια στιγμή κόβει την σύνταξη λίγων εκατοστάρικων. Και ονομάζει και τις δύο αυτές αντίθετες και αλληλοαναιρούμενες ενέργειες απαραίτητες! Και πού είναι η αντίδραση της κοινωνίας όταν ένας πολιτικός αλλάζει το νόμο για να μην υποστεί τις συνέπειες από τυχόν ευνοιοκρατικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές του! Η διαφθορά δεν είναι αντιστρόφως ανάλογη μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τη διαχείριση της κρίσης.
Από κει και πέρα η αυτοδικία είναι μια μορφή αγωνιστικής αυτοχειρίας διότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κενά ούτε να αξιοποιήσει δημιουργικά τις ρωγμές της εξουσίας – και μάλιστα με βίαιο και καταστροφικό τρόπο. Μπορεί απλώς να ερμηνεύεται στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης. Αλλά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να βαθαίνει την κρίση και την παρακμή προς όφελος της διαφθοράς. Αντίθετα, πιστεύω, ότι μόνο η συνεχής κι ελεύθερη κριτική στην εξουσία (πολιτική, οικονομική και κοινωνική, μεγάλη και μικρή) με επιχειρήματα μπορεί να αφυπνίσει και να μετριάσει τον ατομισμό. Με δυο λόγια ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι μονόδρομος για όλους μας. Γιατί είναι και προυπόθεση για κάτι πιο συλλογικό και αποτελεσματικό. Θα μπορούσε στην Ελλάδα να αποτελεί αυτοτελές πολιτικό κίνημα όπως στην Ινδία. Ο αγώνας για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ανεξάρτητη αρχή με αποφασιστικές αρμοδιότητες κατά της διαφθοράς θα ήταν ζωτικός γιατί δεν θα αφορούσε μόνο τη διαχείριση της κρίσης αλλά και την προοπτική της χώρας. Αναγκάστηκα να γίνω πιο αναλυτικός αφού δεν έγινα πριν κατανοητός. Θα μου επιτρέψεις, όμως, να κλείσουμε εδώ τη συνομιλία για αυτό το ζήτημα. Καλή συνέχεια. ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να πιστευσω τέτοια επιδερμική ανάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας και τέτοιου βαθμού εγκλωβισμό σκέψης σε στερεότυπα, απο έναν άνθρωπο που δείχνει ότι μπορει να σκεφτεί και να προβληματισθεί βαθύτερα και με περισσότερη φαντασία και ελαστικότητα.Η κατασταλτική λογική για τις, ήδη διαμορφωμένες και παγιωμένες χρόνια, πρακτικές, δεν προσφέρει παρά ελάχιστα στην εξουδετέρωση της Λερναίας Υδρας της διαφθοράς.
Η παιδεία είναι η λύση και οχι κράτος δοσίλογων και ρουφιάνων.
Εκτός και άν είμαστε θαυμαστές του ¨παραδείσου" του Εμβερ Χότζα όπου για καθε τρεις πολίτες αντιστοιχούσε και ένας ρουφιάνος.
Δεν πιστεύω ο Λεωνίδας να αισθανόταν περήφανος άν μάθαινε ότι η Ελλάδα, για την οποία θυσιάστηκε, έχει γεμίσει, η θέλουν να την γεμίσουν, εφιάλτες και όχι πολίτες με πνευματική καλλιέργεια,γνώσεις,ερευνητικό πνεύμα, υψηλή αισθητική, υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους.
Και αυτά δεν θα τα πετύχουμε με το κόμμα κατά της διαφθοράς αλλα με την δημιουργία ακέραιων πολιτών μέσα απο μια Παιδεία , με το Π κεφαλαίο.
Ανδρεας Τζινιερης

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

ΥΓ. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Η Παιδεία είναι προυπόθεση για όλα όπως και η περισσότερη Δημοκρατία απάντηση στην πολιτική βία. Αλλά παιδεία χωρίς αξιοκρατία και δημοκρατία με κομματοκρατία και ευνοιοκρατία επίσης δεν νοούνται. Όπως και δικαιοσύνη χωρίς ανεξαρτησία. Είναι όλα αλυσίδα και η άγκυρα που κρατάει σήμερα το πλοίο στο λιμάνι ονομάζεται διαφθορά (άσκηση και ανοχή σε αυτήν). Καλή συνέχεια. ΔΤ