TRANSLATE

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η ανεργία ακρωτηριάζει τη διάθεση για ζωή…

Ο David Stuckler, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Harvard, και οι συνεργάτες του σε επιστημονική τους εργασία, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Lancet τον Ιούλιο του 2009, για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών (1970-2007), είχαν υποστηρίξει ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% μπορεί να συσχετιστεί με αύξηση των αυτοκτονιών, για ηλικίες κάτω των 65 ετών, κατά 0,79%, και με αύξηση των ανθρωποκτονιών, επίσης κατά 0,79%.

Δύο χρόνια μετά, το περιοδικό Lancet δημοσιεύει στο αυριανό του τεύχος, νέα τους επιστημονική μελέτη, στην οποία γίνεται εκτίμηση αυτών των στατιστικών υπό το φώς των δεδομένων του 2009. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%  συσχετίστηκε με αύξηση των αυτοκτονιών, κάτω των 65 ετών, κατά 4,45%!

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης, παρατήρησαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη αύξηση στις αυτοκτονίες – η Ελλάδα με αύξηση 17% και η Ιρλανδία με αύξηση 13%. Όπως αναφέραμε τα στοιχεία αφορούν το 2009…

Η ανεργία είναι μια μορφή βίας που ασκεί η οικονομική κρίση στον πολίτη. Ακρωτηριάζει το δικαίωμα στην εργασία και μαζί του τη διάθεση για ζωή. Τα ευρήματα του Stuckler όπως και άλλων ερευνητών αποτελούν την επιστημονική τεκμηρίωση μιας πραγματικότητας που η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται καθημερινά.

Από την οποία, όμως, οι πολιτικοί της κυβέρνησης έχουν οριστικά αποκοπεί. Ή που απλά δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Ότι δηλ. η βία της οικονομικής κρίσης μπορεί να προκαλεί όχι μόνο αυτοκαταστροφή αλλά και αντιδραστικά πολιτική βία και καταστροφή.

«Δεν είναι απλά η κρίση που γεννάει τα φαινόμενα της βίας κατά των πολιτικών, ή ακόμη και κατά απλών πολιτών...» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν ενημερώνεται επαρκώς πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο το οποίο σπούδασε.

Όχι κύριε πρωθυπουργέ! Η οικονομική κρίση, της οποίας αποτελείτε και σεις ο ίδιος αιτία, μπορεί να είναι η αιτία της βίας. Πάρτε κάποτε τις ευθύνες σας. Κι επιπλέον, με την προκλητική απουσία αυτοκριτικής για το μακελειό της αστυνομικής βίας του διημέρου, τα μόνα που δεν υπηρετήσατε ήταν η δημοκρατία και ο σεβασμός στο δοκιμαζόμενο πολίτη. Κρίνεστε για κάθε χαμένη μέρα, για κάθε μέρα που ξημερώνει χωρίς προοπτική για τον πολίτη…


Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: