«Εκ προοιμίου», ήταν προγραμματισμένο οι συνομιλίες με το ΔΝΤ να ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου και εφόσον εθεωρείτο ότι εφαρμόζονται τα συμφωνημένα τότε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς το τέλος του μήνα. Αυτό είχε αναφέρει ο αναπληρωτής Δ/ντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χώλευ, σε καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στις 25 Αυγούστου: «Η αποστολή για την πέμπτη αξιολόγηση βρίσκεται στην Αθήνα. Αναμένεται να ολοκληρώσει την εργασία της περί τις 5 του Σεπτέμβρη. Αν υποθέσουμε ότι οι συμφωνίες βρίσκονται σε ισχύ, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς το τέλος του Σεπτέμβρη.»
Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια εκ προοιμίου συμφωνημένη διαδικασία…» και ότι «…είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και είχε προγραμματιστεί και έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος κύκλος να ανοίξει σε δέκα περίπου μέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου…». Με όλο το σεβασμό στη θεσμική θέση του κ. Βενιζέλου αυτή η στάση μου θυμίζει το «Κύκλους κάνει το μυαλό μου» στο τραγούδι «Κάτι σαν ψέμα»…
Είναι ολοφάνερο ότι, ανεξαρτήτως δηλώσεων, αυτό που συνέβη χθες ήταν εκτός προγράμματος. Φαίνεται, επίσης, λογικό, ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεγάλες αριθμητικές αποκλίσεις από τους στόχους αλλά και η διαφορετική εκτίμηση για τη δυναμική του ελλείμματος και τις αιτίες του, να θεωρήθηκε η προσωρινή αναστολή της διαδικασίας προτιμότερη από το αρνητικό πρόσημο έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις και σε ευρωπαϊκό κεντρικό επίπεδο. «Δηλαδή πόσο πάει (το έλλειμμα), 8%;» ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο και εκείνος απάντησε «Αυτό θα το δούμε στις 14-15 του μηνός.»
Στην επίσημη ανακοίνωση της τρόικα αναφέρεται ότι η αποστολή «αναχώρησε προσωρινά από την Αθήνα προκειμένου να επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν, μεταξύ άλλων, το τεχνικό κομμάτι των εργασιών που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2012 και στις δομικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η αποστολή εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπόταν και αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει οι ελληνικές αρχές το τεχνικό κομμάτι των εργασιών, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.» Ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη δηλώσει ότι «Οι δέκα μέρες που μεσολαβούν είναι απολύτως χρήσιμες και για μας και για την Τρόικα προκειμένου σε τεχνικό επίπεδο να γίνει η επεξεργασία των αριθμών και να καταρτιστούν οι πίνακες…».
Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα δεκαήμερο μαγειρέματος αριθμών, προσδοκιών και νέων υποσχέσεων θα είναι, τελικά, αρκετό για ν’ αλλάξει και πάλι την εικόνα. Η τρόικα θα ζυγίσει πάλι τα συμφέροντα των δανειστών με το βαθμό αποτυχίας του προγράμματος στην Ελλάδα και θα αποφασίσει. Όσο για μας, θα συνεχίσουμε να κωφεύουμε και να χανόμαστε μες στον τενεκεδένιο στόμφο; Για μία ακόμη φορά, η πολιτική σκοπιμότητα και η επικοινωνιακή τακτική συνεχίζουν ν’ αξιολογούνται πιο σημαντικές απ' την αλήθεια.
Το κερασάκι στην τούρτα της πολιτικής αναξιοπιστίας το γευτήκαμε με την παραίτηση-αποπομπή της επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού, κυρίας Μπαλφούσια, η οποία εισέπραξε σε ένα απόγευμα - και με το παραπάνω - το κριτικό μένος που έπρεπε στη θέση της να εισπράττει η τρόικα εδώ και ενάμιση χρόνο. Αλλά οι Έλληνες πολιτικοί είναι πάντα παραγωγικοί στον παραλογισμό.
Μετά το «ό,τι νόμιμο και ηθικό» η νέα κατάκτηση είναι ότι για να θεωρηθεί κάτι έγκυρο δεν αρκεί να είναι επιστημονικά ορθό αλλά θα πρέπει να είναι και πολιτικά σύμφωνο. Τα εύλογα συμπεράσματα, ακόμη κι αν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, δεν είναι κατ’ ανάγκην και αποδεκτά. Ακόμη κι αν στη θέση του κριτή βρίσκεται ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος και μάλιστα με διαφορετικό ακαδημαϊκό αντικείμενο από εκείνο που σχετίζεται με το υπό θεώρηση θέμα…
Δ. Τρικεριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου