Τα τελευταία δέκα χρόνια με την σταδιακή εφαρμογή και εξέλιξη της επεμβατικής ενδοσκόπησης και τη λιθοτριψία , μπορούμε πλέον να θεραπεύουμε με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο τα αποφρακτικά νοσήματα του υπογναθίου αδένα και της παρωτίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% όταν, παλαιότερα, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την χειρουργική αφαίρεση του αδένα εκτός εάν ο λίθος ήταν χειρουργικά προσβάσιμος και εντοπιζόταν στην πρόσθια μοίρα του πόρου...
Στη χώρα μας αυτές οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι εφαρμόζονται τα τελευταία τρία χρόνια από ειδικευμένους στοματογναθοπροσωπικούς χειρουργούς και ωτορινολορυγγολόγους οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευθεί σε αυτές τις τεχνικές. Την τελευταία δεκαετία, το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και τις ΗΠΑ.
Στον οδοντίατρο προσφεύγουν συχνά οι ασθενείς με αποφρακτικά ευρήματα των σιαλογόνων αδένων, είτε με κάποιο οξύ ή χρόνιο σύμπτωμα είτε και τελείως ασυμπτωματικοί αλλά με κάποιο τυχαίο εύρημα στην πανοραμική ακτινογραφία. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι σημαντικός για την αρχική κλινική διάγνωση της αποφρακτικής σιαλαδενίτιδας και τις ορθές διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές του ασθενή.
Ειδικά σήμερα , με τον καταιγισμό της επιστημονικής πληροφορίας αλλά και την άνετη πρόσβαση σε αυτήν, με την επέκταση και ωρίμανση των επαγγελματικών δυνατοτήτων μέσα από τις ειδικότητες, η εξέλιξη της οδοντιατρικής κοινότητας περνάει κυρίως μέσα από την δημιουργική συνεργασία των μελών της με βασικά, ωστόσο, και αδιαπραγμάτευτα κριτήρια την αίσθηση της επαγγελματικής ευθύνης και των επιστημονικών ορίων του καθενός και την εξασφάλιση και προστασία της υγείας του ασθενή.
Κριτήρια που ακούραστα πρέπει να δηλώνονται και πάλι να δηλώνονται ακόμα κι αν μέσα από τα φίλτρα των διαφόρων μορφών της Ελληνικής σύγχρονης κρατικής εξουσίας και των διαπλοκών της, οι παραινέσεις για «ήθος» φαίνονται συχνά σαν «ασκήσεις επί λεκιασμένου χάρτη».
Δημήτρης Τρικεριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου