TRANSLATE

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ο φόβος του κάτω φατνιακού νεύρου πριν... τον τρυπανισμό

Αν εξαιρούσαμε την «ενδοχώρα» του τραχήλου, την προωτιαία χώρα και την περιοχή του κόγχου, τότε θα έμεναν δύο νευρικοί κλάδοι που μπορούν να οδηγήσουν τον στοματογναθοπροσωπικό χειρουργό και ασθενή στα όρια της νευρικής κρίσης και όχι μόνο. Ο επιχείλιος κλάδος του προσωπικού νεύρου και το κάτω φατνιακό νεύρο...


Σε αυτό το σχόλιο, θα εξαιρέσουμε τον πρώτο, τον οποίο συνήθως τον επισκεπτόμαστε σε καταστάσεις ανάγκης και έχει εκπαιδευθεί να «συγχωρεί» και θα ασχοληθούμε με τον δεύτερο , τον οποίο μετά τα έγκλειστα και την ορθογναθική, ένας νέος «επισκέπτης» απειλεί τα «τείχη» του, την εμφυτευματολογία (της οποίας, ως γνωστό, και την παραμικρή αβλεψία δεν την συγχωρεί).

Ωστόσο, πιστεύω ότι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο είναι η πιο ασφαλής χειρουργική πράξη για το κάτω φατνιακό νεύρο εφόσον τηρηθούν οι παρακάτω προυποθέσεις:

1) Η άριστη ανατομική γνώση.

Παραθέτω δύο Πίνακες των οποίων τα δεδομένα, μας βοηθούν σχετικά με την ανταπόκριση στην πρώτη προυπόθεση.

Πίνακας 1. Σχετική Θέση Κάτω Φατνιακού Νεύρου.


Πίνακας 2. Χαρακτηριστικά Γναθιαίου Πόρου , Κάτω Φατνιακού Νεύρου και Αρτηρίας.



2) Ο προεγχειρητικός ακτινολογικός έλεγχος με αξονική τομογραφία.

Παραθέτω δύο ανασυνθέσεις εικόνων, μιας 2Δ (α) και μιας 3Δ (β), στις οποίες επιχειρείται η προεγχειρητική προσομοίωση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, στην οποία , εκτός από την προσθετική και χειρουργική πρόβλεψη ελέγχεται και η σχέση με το κάτω φατνιακό νεύρο.



Αν προστεθεί και μία τρίτη προυπόθεση , η οποία είναι η κατασκευή χειρουργικού οδηγού με τις δυνατότητες της υπολογιστικής εμφυτευματολογίας (computer-aided implantology), τότε η πρόβλεψη του βάθους τρυπανισμού μπορεί να έχει απόκλιση μικρότερη του ενός χιλιοστού και κατά συνέπεια ο έλεγχος να είναι εξαιρετικά επαρκής.


Για περισσότερες πληροφορίες click εδώ!


Τρικεριώτης Δ.