TRANSLATE

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πρακτικά θέματα: Αφαίρεση ακρορριζικής κύστης στην κάτω γνάθο


Η χειρουργική αφαίρεση ακρορριζικών κύστεων στην οπίσθια περιοχή της κάτω γνάθου μπορεί να παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία στους χειρισμούς, όταν δεν έχει προκληθεί λέπτυνση ή διάβρωση του οστικού παρειακού πετάλου και το τοίχωμα της κύστης γειτνιάζει με τον πόρο του κάτω φατνιακού νεύρου. Το αυξημένο πάχος του εξωτερικού φλοιού σε αυτές τις θέσεις μπορεί να απαιτήσει εκτεταμένη αφαίρεση οστού και πιο σύνθετες μορφές αποκατάστασης.

Ένας απλός χειρουργικός χειρισμός που μπορεί να διευκολύνει και να συμβάλλει σε μικρότερο τραυματισμό των ιστών, χωρίς να διακινδυνεύσουν η ριζικότητα της αφαίρεσης
και ο έλεγχος του κάτω φατνιακού αγγειονευρώδους δεματίου, είναι η δημιουργία μικρού οστικού παραθύρου στο παρειακό τοίχωμα και η χρησιμοποίηση του για τη δίοδο εργαλείων σε συνδιασμό με τους διαφατνιακούς χειρισμούς στο μετεξακτικό φατνίο. Αν υπάρχει βοήθεια ενδοσκοπίου οι χειρισμοί μπορούν να γίνουν περισσότερο ατραυματικοί.

Εικόνα 1: α) Ακρορριζική βλάβη # 37(βέλη), β) Ένα χρόνο μετά την ενδοδοντική θεραπεία, η αλλοίωση έχει επεκταθεί (βέλη)
Εικόνα 2: Αφαιρείται ο # 37 και μετά από διάνοιξη μικρού παραθύρου στο παρειακό οστικό πέταλο (βέλη), εκπυρηνίζεται το κυστικό τοίχωμα (διανοιγμένο στην ένθετη φωτογραφία) με τη βοήθεια αποκολλητήρα, κοχλιαρίου και λαβίδας. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Giati egine exagogh? Den mporouse na diatirithei me kapoion tropo to donti?

ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ είπε...

Εξετάστηκε η δυνατότητα της ακρορριζεκτομής αλλά η έκταση της κυστικής βλάβης ήταν τέτοια που δεν θα άφηνε επαρκές μήκος στην οδοντική ρίζα για συγκράτηση του δοντιού.