TRANSLATE

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Βιώσιμο χρέος μόνο σε μια βιώσιμη κοινωνία και δημοκρατία.

Το αρνούνται και αυτοί που θα το ψηφίσουν και αυτοί που καλούνται να το υποστούν. Όλοι γνωρίζουν ότι το μεσοπρόθεσμο ούτε σώζει, ούτε είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Είναι λοιπόν φυσικό να πιστεύει κανείς ότι ούτε η διάσωση της χώρας ούτε η εφαρμογή των αδιέξοδων μέτρων του είναι στις προθέσεις εκείνων που επιμένουν να το προωθούν.

Η ψήφισή του – παρά τις απειλές και τις κινδυνολογίες – είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Τις δόσεις και τα επιπλέον χρήματα θα τα δίνουν μέχρι να λύσουν τη φόρμουλα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, για να μην χάσουν, στην παρούσα φάση, πολλά περισσότερα χρήματα και μαζί τον έλεγχο της κατάστασης στα ευρωπαϊκά υπερχρεωμένα κράτη.

Η ψήφισή του έχει περισσότερο σημειολογική σημασία για την αυστηρότητα των μέτρων και την παράδοση του πλούτου της χώρας. Είναι ένα μήνυμα απόδειξης ισχύος. Μια προειδοποίηση για συμμόρφωση άνευ όρων. «Δεν υπάρχει σχέδιο-Β για τους Έλληνες». Αλλά για κείνους υπάρχει σχέδιο και για την ελεγχόμενη και για την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. «Ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η Ευρώπη θα απορροφήσει το πρόβλημα»…


Η ψήφισή του δεν απευθύνεται, σα μήνυμα, μόνο στους Έλληνες αμφισβητίες αλλά και στους πολίτες και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Δεν το απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά διαμέσου αυτής τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που εκφράζει η τρόικα. Τα οποία θέλουν να προσαρμόσουν την κοινωνία μας στη βιωσιμότητα ενός ανεξέλεγκτου χρέους αντί να προσαρμόσουν την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους στη βιωσιμότητα της κοινωνίας και των δημοκρατικών της θεσμών.

Και για να το πετύχουν αυτό δεν έχουν άλλο τρόπο από το να μετατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση σε αυταρχικό καθεστώς και τους βουλευτές της σε άβουλα εκτελεστικά όργανα των εντολών τους. Το ζητούμενο, για αυτούς, σε αυτή τη φάση, είναι περισσότερο ποιοτικό και λιγότερο ποσοτικό. Είναι ο απόλυτος έλεγχος της εγχώριας πολιτικής εξουσίας και η ματαίωση κάθε διαμαρτυρίας.

Μια πρόβα τζενεράλε αυτού του σκηνικού γίνεται από χθες στο Σύνταγμα. Μέσα κι έξω απ' τη Βουλή. Οι βουλευτές δηλώνουν διαδοχικά υποταγή κι έξω τα ΜΑΤ και το παρακράτος επιτίθενται σε μια συντονισμένη επιχείρηση ισχύος και εκκαθάρισης του πλήθους.

Όμως, αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι, το κρυφτό κουκουλοφόρων και αστυνομίας που διαλύει το πλήθος, είναι στην πραγματικότητα το κρυφτό της δημοκρατίας με την αυταρχικότητα αυτού του καθεστωτισμού. Οι κουκουλοφόροι και οι άνδρες των ΜΑΤ δίνουν μια γεύση από τα ήθη αυτής της εκκολαπτόμενης πολιτικοοικονομικής χούντας στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι πια προφανές, και στον πιο δύσπιστο ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη, ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτό το πολιτικό σύστημα δεν εκπροσωπούν τις ανάγκες ούτε για μια βιώσιμη οικονομία, ούτε για μια βιώσιμη κοινωνία και δημοκρατία.


Sustainable debt only in terms of a sustainable society and a sustainable democracy.

Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: