TRANSLATE

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

2011: Εγχειρίδιο για τη διατήρηση ατραπών














του  Paulo Coelho

1) Η ατραπός ξεκινά με ένα σταυροδρόμι. Εκεί μπορείτε να σταματήσετε και να σκεφτείτε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσετε. Αλλά μην το σκεφτείτε για πολύ, γιατί δεν θα φύγετε ποτέ από κείνο το σημείο. Συλλογιστείτε καλά τις επιλογές που απλώνονται μπροστά σας, αλλά όταν κάνετε το πρώτο βήμα, ξεχάστε για πάντα το σταυροδρόμι. Αλλιώς θα βασανίζεστε για πάντα απ' την ανούσια απορία «πήρα το σωστό δρόμο;»

2) Η πορεία δεν κρατάει για πάντα. Είναι ευλογία να ταξιδεύετε σε αυτό το μονοπάτι για κάποιο διάστημα, αλλά μια μέρα αυτό θα τελειώσει. Για αυτό να είστε πάντα προετοιμασμένοι ότι θα το αφήσετε, ανά πάσα στιγμή. Όσο συνεπαρμένοι κι αν είστε από μερικά τοπία ή φοβισμένοι όποτε πρέπει να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσετε, μην αφήνετε τίποτε να σας γίνει συνήθεια. Ούτε στις ώρες τις ευφορίας, ούτε στις ατέλειωτες ημέρες όταν όλα μοιάζουν τόσο δύσκολα και η πρόοδος είναι τόσο αργή. Μην ξεχνάτε ότι αργά ή γρήγορα ένας άγγελος θα εμφανισθεί και το ταξίδι θα έχει φτάσει στο τέλος του.

3) Να τιμάτε το δρόμο σας. Ήταν δική σας επιλογή, δική σας απόφαση, και όπως σέβεστε το χώμα που πάνω του βαδίζετε, αυτό το χώμα θα σέβεται τα δικά σας πόδια. Κάντε πάντα το καλύτερο για να διατηρείτε και να συνεχίζετε την πορεία σας και αυτή θα κάνει το ίδιο για σας...

4) Να είστε καλά εξοπλισμένοι. Να κρατάτε μια μικρή τσουγκράνα, ένα φτυάρι, ένα σουγιά. Να καταλαβαίνετε ότι οι σουγιάδες δεν χρησιμεύουν για ξερά φύλλα και ότι τα φτυάρια είναι άχρηστα για βότανα που έχουν βαθιές ρίζες. Επίσης να γνωρίζετε τι εργαλείο να χρησιμοποιείτε την κάθε στιγμή. Και να τα περιποιείστε γιατί αυτά είναι οι καλύτεροι σας σύμμαχοι.

5) Ο δρόμος πηγαίνει προς τα μπρος και προς τα πίσω. Φορές πρέπει να γυρίζετε πίσω γιατί κάτι χάθηκε ή γιατί ένα μήνυμα που έπρεπε να παραδοθεί ξεχάστηκε στην τσέπη σας. Ένα καλά φροντισμένο μονοπάτι, σας επιτρέπει να επιστρέφετε χωρίς μεγάλα προβλήματα.

6) Να φροντίζετε το μονοπάτι σας προτού φροντίσετε για ό,τι σας περιβάλλει. Η προσοχή και η συγκέντρωση έχουν θεμελιώδη σημασία. Μην αποσπάσθε από τα ξερά φύλλα στις άκρες του δρόμου ή απ’ τον τρόπο που οι άλλοι φροντίζουν τα δικά τους μονοπάτια. Χρησιμοποιείστε την ενέργεια σας για να φροντίζετε και να διατηρείτε το χώμα που δέχεται τα βήματα σας.

7) Να είστε υπομονετικοί. Μερικές φορές τα ίδια καθήκοντα πρέπει να επαναλαμβάνονται, όπως το να κόβετε τα ζιζάνια ή να κλείνετε τρύπες που εμφανίζονται μετά την απρόσμενη βροχή. Μην αφήσετε αυτά να σας ενοχλούν - είναι κομμάτι του ταξιδιού. Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι, ακόμα κι αν ορισμένα από τα καθήκοντα επαναλαμβάνονται τόσο συχνά, να είστε υπομονετικοί.

8) Οι δρόμοι διασταυρώνονται. Οι άνθρωποι μπορούν να περιγράψουν τον καιρό. Ακούστε τις συμβουλές και παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις. Εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το μονοπάτι που σας έχει ανατεθεί.

9) Η φύση ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Έτσι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ξαφνικές αλλαγές το φθινόπωρο, ολισθηρό πάγο το χειμώνα, τους πειρασμούς των λουλουδιών την άνοιξη, τη δίψα και τις καταιγίδες το καλοκαίρι. Αξιοποιήστε στο έπακρο την κάθε μια από αυτές τις εποχές, και μην παραπονιέστε για τα γνωρίσματα τους.

10) Κάντε το μονοπάτι σας καθρέφτη του εαυτού σας. Με κανένα τρόπο μην αφήνετε τον εαυτό σας να επηρεαστεί από τον τρόπο που οι άλλοι φροντίζουν τα δικά τους μονοπάτια. Έχετε την ψυχή σας για να την ακούτε και τα πουλιά για να σας λένε τι λέει η ψυχή σας. Αφήστε τις ιστορίες σας να είναι ωραίες κι ευχάριστες για τα πάντα γύρω σας. Πάνω απ' όλα, αφήστε τις ιστορίες που η ψυχή σας λέει στη διάρκεια του ταξιδιού να αντηχούν σε κάθε δευτερόλεπτο της διαδρομής.

11) Να αγαπάτε τον δρόμο σας. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν έχει νόημα

 


 Μετάφραση: Δανάη Τρικεριώτη - Χατζηιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: