TRANSLATE

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δικαίωση του Φανόν ?...


Πριν 15 μέρες, ο συντάκτης του Al Jazeera, Larbi Sadiki, έγραφε:  «Ο πραγματικός τρόμος, ο «Μπιν Λάντεν», που κατατρώει τον αραβικό κόσμο είναι η κοινωνικο-οικονομική περιθωριοποίηση».

Πράγματι, αυτές οι τελευταίες ημέρες της αραβικής οργής, με το ντόμινο της εξέγερσης να εξαπλώνεται στην Αίγυπτο και σε φιλοδυτικά καθεστώτα, φέρνουν στην επικαιρότητα τον Φραντς Φανόν και το βιβλίο του «Της Γης οι κολασμένοι».

Σε αυτήν τη σύγχρονη «γεωγραφία της πείνας» και της περιθωριοποίησης ο εξουσιάζων ιθαγενής, γράφει ο Sadiki, είναι ο νέος αποικιοκράτης. Σε αντίθεση με τους «μη έχοντες», οι ιθαγενείς της εξουσίας και οι οικονομικές μαφίες προστατεύονται όχι μόνο σε αρχοντικά και βίλες, αλλά και μέσα σ' ένα «σκληρό κέλυφος» που τους ανοσοποιεί από την «περιβάλλουσα φτώχεια».

Όπως στο «Της Γης οι κολασμένοι» με τις «φτωχές, υπανάπτυκτες χώρες, που ο κανόνας είναι ότι ο μέγιστος πλούτος περιβάλλεται από τη μέγιστη φτώχεια».

Ωστόσο, γράφει ο συντάκτης του Al Jazeera, για να χαρτογραφήσουμε αυτήν τη «γεωγραφία της πείνας» πρέπει να επισημάνουμε και τη «γεωγραφία του αυταρχισμού». 

Πράγματι, τα πρόσφατα γεγονότα στην Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο φαίνεται να επαληθεύουν την προφητεία του Φανόν ότι η διαπλοκή της εξουσίας με τη διαφθορά "αργά ή γρήγορα" θα μετατρέψει τους ηγέτες σε "αχυράνθρωπους στα χέρια του στρατού».

Και ο Sadiki καταλήγει «Με τους αριθμούς να οικοδομούν, επί χάρτου, ιστορίες ανάπτυξης και σταθερότητας που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα της περιθωριοποίησης, για πόσο καιρό ακόμη αυτές οι χάρτινες δημοκρατίες των αχυρανθρώπων μπορούν να αντέξουν την κόλαση πυρός που πυροδοτεί η περιθωριοποίηση;»…


Δ. Τρικεριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: