TRANSLATE

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ποιοι καθηγητές της Οδοντιατρικής Αθήνας ζήτησαν την παραίτηση του Δουκουδάκη;



Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φοιτητές, Κυρίες και Κύριοι,

Οι Καθηγητές, που υπογράψαμε την επιστολή του αιτήματος παραίτησης του Καθηγητή κ. Α. Δουκουδάκη από τη θέση του Προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την απόφασή μας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, γίναμε μάρτυρες μιας διογκούμενης σειράς καταγγελιών από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προς το πρόσωπο του Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Σχολής, γνωστές πλέον ανά το Πανελλήνιο. Σε αρκετές από αυτές υπήρχαν έμμεσες αλλά και άμεσες αρνητικές αναφορές προς την ίδια τη Σχολή μας. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαμε σιωπηρά, χωρίς να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα από τον κ. Δουκουδάκη, ούτε ως άτομα ούτε μέσω των συλλογικών οργάνων της Σχολής μας.

Δυστυχώς, η κορύφωση των γεγονότων επήλθε στη Σύγκλητο της Πέμπτης 13/1/2011. Το κλίμα που επεκράτησε σε αυτή τη συνεδρία ήταν βαρύ για τον κ. Δουκουδάκη αλλά και για τις Πρυτανικές Αρχές γενικότερα, όπως μας μεταφέρθηκε όχι μόνο από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Σχολής και εκπρόσωπό μας στη Σύγκλητο Καθηγητή κ. Κ. Τσιχλάκη αλλά και από άλλους παριστάμενους Συγκλητικούς καθώς και από τον ίδιο τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

 Έχοντας αυτά κατά νου, την επομένη ημέρα, Παρασκευή 14/1/2011, σε συνάντηση μας, που ήταν εν γνώσει του κ. Δουκουδάκη, αποφασίσαμε να απευθύνουμε μέσω των συναδέλφων Καθηγητών κ. Κ. Τσιχλάκη και Ι. Βρότσου προφορική έκκληση στον κ. Δουκουδάκη να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπρύτανη, ώστε να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης που σοβεί στο ΕΚΠΑ και η οποία έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της Σχολής μας, για προφανέστατους λόγους. Παράλληλα, του ζητήθηκε, να λάβει άδεια μέχρι το τέλος της θητείας του ως Προέδρου της Σχολής (8/2011), ώστε να μην υπάρξει δυσλειτουργία σε διάφορα θέματα μεταξύ της διοίκησης του ΕΚΠΑ και της Σχολής. Η παρέμβαση μας απέβη άκαρπη, σε όλα τα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Τσιχλάκης, όσο και ο κ. Βρότσος, ακόμη και κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων-Νέου έτους είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τον κ. Πρύτανη, τον κ. Δουκουδάκη και εμάς, προσπαθώντας να βρουν λύση ώστε να αποφευχθεί η αντιπαράθεσή του με την Πρυτανεία, η οποία δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΚΠΑ.

Την ίδια μέρα (Παρασκευή, 14/1/2011) λάβαμε τηλεφωνική ειδοποίηση-πρόσκληση από τη γραμματεία του Προέδρου, για συνάντηση με τον κ. Δουκουδάκη τη Δευτέρα 17/1/11, χωρίς να μας ανακοινωθεί το αντικείμενό της. Πληροφορηθήκαμε από τους προαναφερθέντες συναδέλφους (οι οποίοι είχαν συνάντηση μαζί του το Σάββατο 15/1/2011), ότι ο σκοπός της συνάντησης της Δευτέρας ήταν η ενημέρωσή μας για τα έγγραφα που είχε καταθέσει στη συνεδρία της Σύγκλητου της 13/1/11.

Όλοι οι υπογράφοντες καθηγητές συμφωνήσαμε ότι ο ρόλος μας πόρρω απέχει από το να κρίνουμε τους ισχυρισμούς ή την αξιοπιστία εγγράφων και προσωπικών απόψεων στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεδομένης δε και της άμεσα αναμενόμενης απόφασης της Πρυτανικής Αρχής, αποφασίσαμε να μη προσέλθουμε στη συνάντηση. Κανείς από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων κ. Τσιχλάκη και Βρότσου, δεν προσήλθε στην ενημέρωση. Οι ανωτέρω συνάδελφοι, είχαν απλώς επισκεφθεί τον κ. Δουκουδάκη στο γραφείο του, πριν την καθορισμένη για την ενημέρωση ώρα, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Καθοριστικός παράγων για τη διατύπωση του έγγραφου αιτήματός μας για την παραίτηση πλέον του κ. Δουκουδάκη από την Προεδρία της Σχολής υπήρξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Πρύτανη, της Τετάρτης 19/1/11, όπως φαίνεται σαφώς και στην επιστολή που του έχουμε απευθύνει. Κρίναμε, με νηφαλιότητα και ευθύνη, ότι έπρεπε εμείς, οι καθηγητές, να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία, χωρίς να εμπλέξουμε συναδέλφους άλλων βαθμίδων, που εκτός των άλλων μπορεί να βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν σε διαδικασία εξέλιξης, για εύκολα κατανοητούς λόγους. Η ενέργεια μας αυτή εκπορεύτηκε από το ότι πιστεύουμε ακράδαντα και εφαρμόζουμε στην πράξη την ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από κάθε ευκαιριακή συναλλαγή που αποβλέπει στην επίτευξη προσωπικών στόχων.

Η επιστολή αυτή επιδόθηκε μέσω της Γραμματείας της Σχολής στον κ. Δουκουδάκη την Τετάρτη 19/1/11 και κοινοποιήθηκε στον Πρύτανη αυθημερόν. Ακολούθως, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 20/1/11, δημοσιοποιήθηκε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε όλα τα μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής. Σεβόμενοι το ότι είμαστε ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που ανελιχθήκαμε σταδιακά και επίπονα στις πανεπιστημιακές βαθμίδες και θεωρώντας πρώτιστο καθήκον μας την εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης, δε θα θέλαμε να προβούμε σε οποιοδήποτε σχολιασμό της επιστολής-απάντησης που μας απηύθυνε ο κ. Δουκουδάκης στις 20/1/11

Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε τον κ. Δουκουδάκη στο έργο του, όπου αυτό συνέβαλε στη ανάπτυξη και προβολή της Οδοντιατρικής Σχολής. Όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε ουδέτεροι σε μια κρίση τόσο επιζήμια για την Σχολή μας και το ΕΚΠΑ.


Οι Καθηγητές

Γ. Βουγιουκλάκης, Ε. Παπαγιαννούλη, Γ. Βρότσος, Κ. Τσιχλάκης, Κ. Αλεξανδρίδης,    Γ. Ηλιάδης, Β. Δρούκας, Α. Καραγιάννη, Α. Κακάμπουρα, Ο. Νικολάτου, Φ. Μαδιανός 


Σχετικό: "Αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί ο Δουκουδάκης – Απάντηση του στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: