TRANSLATE

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Οδοντικά εμφυτεύματα σε ογκολογικούς ασθενείς


Εικ.: Σε περίπτωση ακτινοθεραπείας τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν πριν την έναρξη της, όπως εδώ, όπου τα εμφυτεύματα είχαν τοποθετηθεί δύο μήνες ενωρίτερα. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας (θεραπευτική δόση), για κακοήθη νεοπλασία της μαλακής υπερώας, η οστεοενσωμάτωση παραμένει χωρίς επιπλοκές σε αντίθεση με τις εμφανείς μετακτινικές οδοντικές καταστροφές.

Στο τρέχον τεύχος Ιανουαρίου του "British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery", δημοσιεύθηκε η εργασία "Systematic review of primary osseointegrated dental implants in head and neck oncology" από τους A.J. Barber, C.J. Butterworth και S.N Rogers. Πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αναφέρεται στην ταυτόχρονη με τη χειρουργική εκτομή (primary) τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων σε ογκολογικούς ασθενείς με νεοπλάσματα της κεφαλής και του τραχήλου.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις από αυτήν την ομάδα ασθενών, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να συμβάλλουν στη συγκράτηση κινητών προσθετικών εργασιών, να ανεβάσουν την αυτοεκτίμηση και τη σωματική ικανοποίηση και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών...

Η συνήθης κλινική πρακτική είναι να τοποθετούνται τα εμφυτεύματα σε δεύτερο χρόνο (secondary), δηλ. μετά από την ογκολογική εκτομή και αποκατάσταση (καλύτερη εκτίμηση της υποτροπής και της επιβίωσης, ακριβέστερος έλεγχος της στοματικής υγιεινής και της μετεγχειρητικής λειτουργικότητας και, σε περιπτώσεις εκτομών στην κάτω γνάθο, καλύτερη επιλογή θέσεων για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων).

Ωστόσο, η πρόσφατη βιβλιογραφία, δείχνει ότι η ταυτόχρονη με τη χειρουργική εκτομή (primary) τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί επίσης να εφαρμόζεται μετά από κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό και στενή συνεργασία ανάμεσα σε χειρουργούς και προσθετολόγους.

Σκοπός της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο "British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery" ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπηση που αναφέρεται σε αυτήν την ταυτόχρονη (primary) τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν το MEDLINE (1950 μέχρι Μάρτιο 2009) και το Embase (1980 μέχρι Μάρτιο 2009) χρησιμοποιώντας τους όρους: "head and neck" , "oral" , "maxillofacial" , "craniofacial",  "jaws" , "mandible" , "maxilla" , "zygoma" , "dental implants" , "osseointegrated  implants"  , "implants" , "tumour" , "cancer" , "oncology" , "immediate" , "simultaneous" και "primary".

Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση αφορούσε σε εργασίες (μελέτες περιπτώσεων, κλινικές προοπτικές ή αναδρομικές μελέτες και ανασκοπήσεις) για τοποθετήσεις οδοντικών εμφυτευμάτων είτε στο παραμένον οστούν είτε σε ελεύθερο αγγειούμενο οστικό μόσχευμα και ταυτόχρονες με την εκτομή καλοήθων ή κακοήθων όγκων. Από 892 εργασίες επιλέγησαν τελικά οι 41. Από αυτές οι 25 ήταν κλινικές μελέτες από τις οποίες οι 8 αναφέρονταν αποκλειστικά σε ταυτόχρονη τοποθέτηση.

Μερικοί συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η μέθοδος της ταυτόχρονης τοποθέτησης πρέπει να περιορίζεται για περιπτώσεις καλοήθων όγκων, μη νεοπλασματικών εξεργασιών και για περιπτώσεις κακοήθων όγκων για τις οποίες δεν αναμένεται μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Στην εργασία παρουσιάζονται οι αντικρουόμενες απόψεις που υποστηρίζονται στη βιβλιογραφία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προσθετικές επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις αφορούσαν επένθετες οδοντοστοιχίες. Τα στοιχεία για τον αριθμό των εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν ή εκείνων που δεν χρησιμοποιήθηκαν προσθετικά και εκείνων που απορρίφθηκαν κρίθηκαν συνολικά ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ωστόσο, στις λίγες περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονταν επαρκή στοιχεία, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν κλινικά αποδεκτά.


Η εργασία: Systematic review of primary osseointegrated dental implants in head and neck oncology

Δεν υπάρχουν σχόλια: