TRANSLATE

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τρομοκράτη, έχεις μήνυμα!

Ο συγγραφέας και πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαβ Χάβελ, σε Συνέδριο κατά της Διαφθοράς, το 2001 στην Πράγα, είχε πει: «η πάλη κατά της διαφθοράς είναι πάλη κατά της τρομοκρατίας!».

Τι συμβαίνει, τελικά, σήμερα, εδώ? Πώς γίνεται όλοι να γνωρίζουν και κανείς να μην μπορεί να απονείμει δικαιοσύνη. Κρατώντας ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τραβώντας κάτω τη χώρα? Σε μια παρωδία σιωπής. Κάπως Χάνεκε και «Λευκή κορδέλα». Στο μικρό χωριό, που «γνωρίζει», το έγκλημα έχει συντελεστεί και συντελείται κι ένα κλίμα ατιμώρητης ενοχής πλανιέται στην άρρωστη ατμόσφαιρα.

Το τελικό μήνυμα εδόθη? Μπορεί ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα να εγκληματεί σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη και να παραμένει ατιμώρητο? Ποιός είναι ο άλλος παραλήπτης αυτού του μηνύματος εκτός από την ανεκτικότητα του μέσου καταχρεωμένου Έλληνα? Μήπως ο τρομοκράτης που δεν έχει τίποτε να χάσει αν αυτοδικήσει και μάλιστα στο όνομα μιας αγανακτισμένης και αδρανούς κοινωνίας?...

...Αν είναι αυτό το τελικό μήνυμα, τρέφει ή όχι την αυτοδικία και την τρομοκρατία?
Ποιος θα κατακρίνει την «επόμενη φορά» και ποιος θα πείθει τότε μιλώντας για πληγωμένη και ατρόμητη δημοκρατία? Και ποιόν τελικά πρέπει να φοβάται αυτή η δημοκρατία?

Μήπως τελικά πρέπει να φοβάται και αυτούς που οπλίζουν τα χέρια του τρομοκράτη?
Εκτός κι αν δεν τα οπλίζουν μόνο αλλά τα σφίγγουν κιόλας, λες και του αναθέτουν το ρόλο του εποχικού εκτονωτή ώστε να μπορούν κάποιοι ανενόχλητοι να συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος του μη εκπροσωπούμενου, σήμερα, πολίτη.

Όχι! Δεν πρέπει να είναι αυτό το τελικό μήνυμα! Και η Νιγηρία, παρότι πιο διεφθαρμένη από τη διεφθαρμένη Ελλάδα μας, προχώρησε σε μηνύσεις και παρέπεμψε ενόχους. Ας είναι αυτό το κολοβό πόρισμα η αρχή! Για να μην αναδειχθεί η «συλλογική ξεφτίλα», επόμενο στάδιο της «συλλογικής ευθύνης»…


Δ. Τρικεριώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: